• 9ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Εκπαιδευτικές Δράσεις

ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

10-6-2022

Στο  πλαίσιο  των δράσεων της Σχολικής Βιβλιοθήκης  και των δράσεων για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας του σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2021-2022,   υλοποιήθηκαν   από τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Δ’ τάξης αλλά και όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της σχολικής μονάδας οι αρχικές ιδέες και προτάσεις.  Ακολουθεί ενδεικτικό υλικό.

 Δ΄ τάξη

 

 

Α΄ τάξη

Μιλάμε και τραγουδάμε για τις αξίες της ζωής

Την Παρασκευή  10 Ιουνίου 2022 τα παιδιά της Α΄τάξης παρουσίασαν σε μια μικρή γιορτούλα τις πιο βασικές αξίες της ζωής, τις οποίες δούλεψαν στα εργαστήρια δεξιοτήτων με τις δασκάλες τους. Μίλησαν για τη σπουδαιότητα της υπευθυνότητας, της ειλικρίνειας, του σεβασμού, της γενναιοδωρίας, της συνεργασίας και της ειρήνης και τραγούδησαν για την αγάπη η οποία ενυπάρχει σε όλες τις προηγούμενες αξίες και μας γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία.

Η υιοθέτηση αυτών των αξιών μάς ωριμάζει, μας κάνει καλύτερους ως άτομα και  ως εκ τούτου βελτιώνει και τις σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και τις σχέσεις όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αποτελεί, δε, τη βάση για τη δημιουργία ενός κλίματος επικοινωνίας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού στο σχολικό και όχι μόνο περιβάλλον.

 

 

 

 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

14-6-2022

Στο τελευταίο μάθημα της θεατρικής αγωγής των Γ’ και Δ ‘ τάξεων ασχοληθήκαμε με την  αναπαράσταση γλυπτών με το σώμα μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων  δούλεψαν ομαδικά παρουσιάζοντας  γλυπτά στις κατηγορίες διάσημα ιστορικά μνημεία, στοιχεία της φύσης και καθημερινά αντικείμενα. Εξαιρετικές παρουσιάσεις!

Γ΄ τάξη

 

Δ΄ τάξη

 

 

 

31-5-2022

Στο σημερινό μάθημα της θεατρικής αγωγής ασχοληθήκαμε με τη μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Γκάτσου. Τα κορίτσια της Γ’ τάξης παρουσίασαν το τραγούδι » Ο εφιάλτης της Περσεφόνης», σε μορφή χοροδράματος, και τα αγόρια ζωντάνεψαν το μουσικό κομμάτι  «Μια  Κυριακή του Μάρτη». Οι παρουσιάσεις τους ήταν πολύ αξιόλογες! 

 

 

4-4-2022

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης δραματοποίησαν το μουσικό κομμάτι « Μία πόλη μαγική» σε μουσική Μάνου Χατζηδάκη και ερμηνεία Μάριου Φραγκούλη. Τα μέλη της  κάθε ομάδας επινόησαν τη δική τους μαγική πόλη, την οποία παρουσίασαν  με στοχευμένη κινησιολογία, αξιοποιώντας τη φαντασία τους.

4-3-2022

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α’, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεων, στo πλαίσιo του μαθήματος της θεατρικής αγωγής, συμμετείχαν στη δραματοποίηση της αποκριάτικης ιστορίας « Ένα ασυνήθιστο καρναβάλι», έχοντας κατασκευάσει θεατρικές αποκριάτικες μάσκες. Ζωντάνεψαν τις εικόνες της ιστορίας και πρόσθεσαν την προσωπική τους πινελιά στην πλοκή, κατανοώντας όλα τα στάδια μίας ολοκληρωμένης δραματοποίησης.

 

 

1-3-2022

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής οι μαθητές των τάξεων Α΄ – Δ΄ με την εκπαιδευτικό κ. Καρπάτση Εύα ασχολήθηκαν με τα παρακάτω:

 

1. Δημιουργικές ξυλόκουκλες από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης, στο πλαίσιο της ενότητας κουκλοθέατρου

 

2. Ευφάνταστες γαντόκουκλες από τους μαθητές των Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεων.  Τα παιδιά εξασκήθηκαν στη χρήση της γαντόκουκλας στο πλαίσιο αυτοσχεδιαστικού κουκλοθέατρου.

 

3. Μαριονέτες από τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων.

Τα παιδιά βασισμένα στη δική τους έμπνευση και δημιουργικότητα, επιχείρησαν να αποδώσουν ρόλο στη μαριονέτα τους και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσουν θεατρικά σε ομάδες των τριών παιδιών.

 

 

 

 

 

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Δράση για την παγκόσμια ημέρα του παιδιού ΣΤ1,ΣΤ2(Γιαμαλάκη Ράνια, Σταματάκη  Ελένη, Ταμπακοπούλου Κυριακή (Αγγλικών)

Τα παιδιά της ΣΤ παρουσίασαν δρώμενο με τίτλο «Τα παιδιά του κόσμου»

Το δρώμενο έθιξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε διάφορα μέρη του κόσμου (πείνα, προσφυγιά, πόλεμοι, παράνομη εργασία, έλλειψη στέγης), σε αντίθεση με την ήρεμη καθημερινότητα των παιδιών του  δυτικού κόσμου.

Στο τέλος όλα μαζί τα παιδιά τραγούδησαν το Αγγλικό τραγούδι  TELL ME WHY που είχε μεταφραστεί από τα παιδιά και στα ελληνικά.

Η παράσταση έκλεισε με ευχές για έναν καλύτερο κόσμο.

 

Τρυγοπατήματα στη Γ τάξη (2017-18) Εκπαιδευτικός Σφακιανάκη Μαρία

Οι μαθητές της Γ τάξης του σχολείου μας στα πλαίσια του προγράμματος της ευέλικτης ζώνης ΣΕ ΜΙΑ ΡΩΓΑ ΑΠΟ ΣΤΑΦΥΛΙ με μεγάλη χαρά γεύτηκαν τα ώριμα και ζουμερά σταφύλια της κρητικής γης,το νόστιμο σταφυλάκι γλυκό του κουταλιού,τις σταφίδες και τα μουστοκούλουρα.Δοκίμασαν το γλυκύτατο πετιμέζι και μύρισαν το γλυκόπιοτο κρασάκι.Στη συνέχεια μετέτρεψαν τη διαδικασία του πατήματος σε παιχνίδι χαράς και δημιουργίας.Σύνθλιψαν τα σταφύλια με τα χεράκια τους και πήραν το μούστο.
 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

(Εκπαιδευτικός Αγγλικών Ταμπακοπούλου Κυριακή ,Πληροφορικής Δοξαστάκης Μανώλης)2016-17

Δράση  για ενημέρωση μαθητών και γονέων σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου(2016-17)

Τα παιδιά  της Στ και της Ε συζήτησαν με την ψυχολόγο από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ .

Επίσης πραγματοποιήθηκε και διάλεξη- συζήτηση  με τους γονείς από την ίδια ψυχολόγο.

Στα πλαίσια των μαθημάτων των Αγγλικών και της Πληροφορικής οι  μαθητές του Ε1 παρακολούθησαν σχετικό βίντεο που τους έδωσε ερεθίσματα να σκεφτούν και να φτιάξουν τις δικές τους εργασίες πάνω στο θέμα του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα έφτιαξαν το δικό τους βίντεο με τις φωνές τους , ζωγράφισαν κόμικς στα Αγγλικά που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ,έφτιαξαν ηλεκτρονικές αφίσες αλλά και χειροποίητη αφίσα.

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τις δράσεις και τις δημιουργίες των μαθητών του Ε1

https://padlet.com/kikitab/internetsafety

Το βίντεο των παιδιών:

Επίσης κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις δράσεις όλων των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα πανελλαδικά αλλά και υλικό για γονείς ,εκπαιδευτικούς και μαθητές πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα.

http://isecurenet.sch.gr/portal/

 

 

 

 

 

Comments are closed