• 9ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Ταινίες για Παιδιά

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση στο χώρο της οπτικοακουστικής δημιουργίας και επικοινωνίας έχει αλλάξει ριζικά κυρίως με την πλατιά διάδοση των ψηφιακών μέσων καταγραφής κινούμενων εικόνων, αλλά κυρίως με την εντυπωσιακή δυνατότητα μεταφοράς τους μέσα από το γρήγορο ίντερνετ αστραπιαία σ? όλο τον πλανήτη.

Η θεσμική κατοχύρωση του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους και η εισαγωγή του μαθήματος του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση αποτελούν δύο από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα του παιδικού κινηματογράφου.

Ο κινηματογράφος για παιδιά και νέους (και εννοούμε πάντα τον ποιοτικό κινηματογράφο), προσφέρει στα παιδιά μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και ιστοριών, οι οποίες δίνουν απαντήσεις στις γεμάτες περιέργεια ερωτήσεις τους για τον κόσμο και το νόημα της ζωής.

Η χρήση ποιοτικών ταινιών έχει εκπαιδευτική διάσταση, προσφέροντας στα παιδιά μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και ιστοριών, οι οποίες δίνουν απαντήσεις στις γεμάτες περιέργεια ερωτήσεις τους για τον κόσμο και το νόημα της ζωής, αλλά και αισθητική διάσταση όπου καλλιεργούνται η αντίληψη και οι αισθήσεις τους και απαιτεί τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων του παιδιού. Συνδέεται με την απόλαυση, τη διασκέδαση ή την ανία, υπάρχει σ΄ αυτόν η πραγματικότητα και η φαντασία, υπάρχουν αισθήματα και συναισθήματα, όταν τα παιδιά «μπαίνουν» στην ιστορία, ενώ είναι ένας χώρος πολιτισμού για το κοινό.

Η χρήση ταινιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, απαιτεί αίσθημα ευθύνης απ? όλους τους ενήλικες-εκπαιδευτικούς που με οποιοδήποτε τρόπο εμπλέκονται σ? αυτή τη δραστηριότητα.

Δείτε προτάσεις ταινιών στους παρακάτω συνδέσμους:

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.