• 9ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Εκστρατεία «Ένα στα Πέντε»

Εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση – Εκστρατεία «Ένα στα Πέντε»

Σύμφωνα με έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, στατιστικός αριθμός του Συμβουλίου της Ευρώπης, που οριοθετεί το μέγεθος του ιδιαίτερα σημαντικού αποτρόπαιου φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών περιλαμβάνει βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια εναντίον ατόμων κάτω των 18 ετών, η οποία προκαλεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο στο παιδί και επηρεάζει την ομαλή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη, ενώ παράλληλα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, που επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής του.

Ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ή βίας. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, κοινωνικής τάξης και θρησκείας.

Συχνά ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει καλά και εμπιστεύεται. Μπορεί να είναι ακόμη και κάποιο άλλο παιδί.

Για την αποφυγή του φαινομένου είναι σημαντικό να εφαρμοστούν δράσης πρόληψης βοηθήστε ώστε να μη συμβεί αυτό σε κανένα παιδί, ενώ το βασικότερο στοιχείο για την πρόληψη είναι η καλή επικοινωνία με το παιδί. Αυτό προϋποθέτει εξωστρέφεια, ειλικρίνεια, ευθύτητα, αποφασιστικότητα και μια ατμόσφαιρα φιλική, χωρίς φόβο απέναντι στο παιδί.

Ο Κανόνας των Εσωρούχων

Ο κανόνας των εσωρούχων αποτελεί ένα απλό μέσο που μας βοηθά να εξηγήσουμε στα παιδιά ποιά είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν και πού να στραφούν για βοήθεια.

Σύμφωνα με τον «Κανόνα των Εσωρούχων» που μπορεί να διδαχθεί σε κάθε παιδί, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά του παιδιού, ούτε το παιδί επιτρέπεται να αγγίξει το σώμα άλλων σ? αυτά τα σημεία.

Ο κανόνας βοηθάει να εξηγήσουμε στο παιδί με ένα πολύ απλό και κατανοητό τρόπο:

  • ότι το σώμα του τού ανήκει,
  • ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά
  • ότι υπάρχει καλό, αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα.

Κανένα παιδί δεν είναι τόσο μικρό που να μην μπορεί να μάθει τον «Κανόνα των Εσωρούχων», αφού η σεξουαλική κακοποίηση δεν γνωρίζει ηλικία.

Αν σας είναι δύσκολο να μιλήσετε για το ζήτημα αυτό στο παιδί, θυμηθείτε ότι αυτό μάλλον είναι πιο δύσκολο για εσάς ως ενήλικα παρά για ένα παιδί.

Ειδικότερα όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε καλά, ότι:

  • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει.
  • Είναι πολύ δύσκολο, κυρίως για τα μικρά παιδιά, να καταλάβουν ότι κάποιος που ήδη γνωρίζουν καλά μπορεί να τα βλάψει.
  • Γνωρίστε τη μέθοδο που ακολουθούν συνήθως οι θύτες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών.

Ενδεικτικό παράδειγμα κατάλληλου προτεινόμενου υλικού από το Συμβούλιο της Ευρώπης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις δράσεις πρόληψης ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι το παραμύθι «Κίκο και το χέρι».

 

Comments are closed