• 9ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Δράσεις φιλαναγνωσίας

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένες από αυτές:

  • Σε όλα τα τμήματα λειτούργησε δανειστική βιβλιοθήκη, που εμπλουτίστηκε με ποικιλία βιβλίων από τη μεγάλη βιβλιοθήκη του σχολείου, αλλά και με βιβλία που έφεραν οι ίδιοι οι μαθητές/τριες και σε αρκετά τμήματα δημιουργήθηκε γωνιά για χαλάρωση και ανάγνωση βιβλίων. Επιπροσθέτως, δημιουργήθηκε το «δέντρο φιλαναγνωσίας» στη Γ΄ τάξη, όπου στα φύλλα του καταγράφονταν οι εντυπώσεις από τα βιβλία που διάβαζαν οι μαθητές/τριες.
  • Συν τοις άλλοις, οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης συμμετείχαν σε σκυταλοδρομία ποίησης, με τη συγγραφή ποιημάτων, την εικονογράφηση και ηχογράφησή τους. Επιπλέον, επιχειρήθηκε από τη Δ΄ τάξη η δημιουργία ποιημάτων από μίξη στίχων άλλων προϋπάρχοντων ποιημάτων, σχετικών με τη θεματική της Άνοιξης.
  • Επιπροσθέτως, οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό φιλαναγνωσίας, αφιερωμένο στη Άλκη Ζέη, προσεγγίζοντας και γνωρίζοντας έργα της συγγραφέως. Επίσης, έγινε γνωριμία των παιδιών της Γ΄ τάξης με την Πηνελόπη Δέλτα, με τον δανεισμό της εκπαιδευτικής βαλίτσας που ήταν αφιερωμένη στη λογοτέχνη.
  • Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις για την περαιτέρω γνωριμία με το βιβλίο και συγγραφείς. Ειδικότερα, η Γ΄ τάξη επισκέφθηκε το Μουσείο Καζαντζάκη και γνώρισε τον συγγραφέα μέσα από τα «μάτια» της ψυχής, προσεγγίζοντας τους ανθρώπους με πρόβλημα όρασης. Επίσης, η Α΄τάξη πραγματοποίησε επίσκεψη σε τυπογραφείο, προκειμένου να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τη σύνθεση ενός βιβλίου.
  • Επίσης, έγινε δωρεά βιβλίων από μαθητές/τριες του σχολείου μας, τις ημέρες των Χριστουγέννων, στην εθελοντική ομάδα «In libro vita – Δώστε στο βιβλίο ζωή», για να δοθούν στην Παιδοαιματολογική – παιδοογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ.
  • Στο τέλος Μαΐου διοργανώθηκε στο σχολείο «Ημέρα του Βιβλίου». Ειδικότερα, προσκλήθηκαν συγγραφείς για να παρουσιάσουν τα βιβλία τους και να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες με τους μαθητές/τριες. Έγινε έκθεση αφισών που είχαν δημιουργήσει τα παιδιά με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και έκθεση ζωγραφικής στον αύλειο χώρο του σχολείου, καθώς επίσης, έκθεση και παζάρι βιβλίου από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Επίσης, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν θεατρική παράσταση της Δ΄ τάξης, βασισμένη στο βιβλίο «Δόνα Τερηδόνα» του Ευγένιου Τριβιζά. Συν τοις άλλοις, οι τάξεις ασχολήθηκαν με την ανάλυση και εικονογράφηση βιβλίων και παραμυθιών και τη δημιουργία κατασκευών, όπως σελιδοδείκτες και βιβλιαράκια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.