• 9ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Επιστολή των μαθητών της Δ’ τάξης στο Βρετανικό Μουσείο

Φέτος στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας τα παιδιά της Δ’ τάξης, ανάμεσα σε άλλα, έμαθαν και για τα αριστουργήματα της τέχνης που δημιουργήθηκαν στην πόλη της Αθήνας τον 5ο αιώνα π.Χ.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Παρθενώνα και στον γλυπτό διάκοσμο του ναού. Τα παιδιά είδαν βίντεο και βρήκαν πληροφορίες σχετικές με το θέμα.  Έμαθαν ότι πολλά από τα γλυπτά, που άλλοτε τον κοσμούσαν, βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο μετά την αρπαγή τους από τον Λόρδο Έλγιν. Έμαθαν, επίσης, για τον συνεχή αγώνα της Ελλάδας προκειμένουν να επιστραφούν στη χώρα μας.  Ο διαμελισμός του μνημείου ήταν κάτι που τους στενοχώρησε και τους προβλημάτισε πολύ. Ο μαθητής μας Δημήτρης Χαρκούτσης πρότεινε να στείλουμε επιστολή στο Βρετανικό Μουσείο, με την οποία να ζητάμε την επιστροφή των γλυπτών. Τα παιδιά συμφώνησαν με ενθουσιασμό και ο Μανόλης Λαμπράκης, μαθητής κι αυτός της Δ’ τάξης, υλοποίησε την ιδέα, εκφράζοντας τις απόψεις όλων των συμμαθητών του. 

Την περασμένη Δευτέρα η επιστολή εστάλη στο Βρετανικό Μουσείο. Την επόμενη μέρα μάς έγραψαν ότι έλαβαν την επιστολή μας κι ότι θα μας απαντήσουν αναλυτικά τις προσεχείς ημέρες.  Μάλιστα, η επιστολή αυτή δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα “Πατρίς” στις 10 Απριλίου 2019.

Η πρωτοβουλία των μαθητών δείχνει πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι και πόσο ώριμοι και ενεργοί πολίτες θα είναι στο μέλλον. Θεωρούμε ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την ιστορία του τόπου του και να διεκδικεί αυτά που του ανήκουν!

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.