• 9ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Προσέχουμε για να έχουμε

Άλλη μια ωραία γιορτή έγινε χθες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Κεντρικό της θέμα ήταν το νερό και το κοινωνικό της μήνυμα
. Η γιορτή ήταν το αποτέλεσμα προγράμματος που υλοποιήθηκε καθ’ όλη της διάρκεια της σχολικής χρονιάς και περιελάμβανε επίσκεψη στο ενυδρείο, κατασκευές και πολλά άλλα.

Το τμήμα Γ1 και η δασκάλα Μάνια Αυγενάκη παρουσίασαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Η εκδήλωση ξεκίνησε με θεατρικό δρώμενο για το νερό. Στο πλαίσιό του τα παιδιά ήπιαν το αμίλητο νερό, έβαλαν τα ριζικάρια τους στον Κλήδονα, τον σφράγισαν και μετά τον ξεσφράγισαν πρόωρα. Κανονικά, σύμφωνα με το έθιμο, ο Κλήδονας ανοίγει στις 24 Ιουνίου.

Η “κλειδωμένη” στάμνα έμεινε κάτω από το φεγγάρι και τ’ αστέρια για μια ολόκληρη νύχτα, ενώ τα παιδιά άναβαν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη: «Αφήστε όλοι τις δουλειές κι ελάτε στην πλατεία, ν’ ανάψουμε πολλές φωτιές να φύγει η ατυχία». Ενώ σιγά-σιγά οι φωτιές σβήνουν, γλέντι τρικούβερτο στήνεται στην πλατεία (εν προκειμένω στην αυλή του σχολείου) με χορούς και τραγούδια, υπό τον ήχο του μαντολίνου του διευθυντή Μανόλη Καλογιαννάκη.

Την επόμενη ημέρα οι ώρες περνούν αργά και βασανιστικά, μέχρι να έρθει το απόγευμα και να ανοίξει ο Κλήδονας: «Ανοίξετε τον Κλήδονα, βγάλτε τα ριζικάρια, να γίνουν νύφες κοπελιές, γαμπροί τα παλικάρια».

Το άνοιγμα του Κλήδονα ήταν η πιο διασκεδαστική στιγμή, καθώς τα ριζικάρια δεν αφορούσαν μόνο στους μαθητές, αλλά και στις ανύπανδρες δασκάλες. Οι μαθητές/τριες, ενώ πηδούν τις “φωτιές” του Αϊ Γιάννη, που φουντώνουν με τους αποξηραμένους Μάηδες.

Μετά τη λήξη του δρώμενου, που καταχειροκροτήθηκε, τα παιδιά κεράστηκαν μπουκαλάκια με πολύτιμο νερό και επισκέφθηκαν έκθεση με κατασκευές για το νερό και τη θαλάσσια ζωή που είχε στηθεί στο σχολείο.

Η χθεσινή γιορτή περιελάμβανε μεταξύ άλλων και έκθεση έργων των μαθητών που σχετιζόταν με το νερό και τη θαλάσσια ζωή.

Μετά τη λήξη του θεατρικού δρώμενου, οι μαθητές του σχολείου “κεράστηκαν” με το πολύτιμο νερό, που ήταν άλλωστε και το αντικείμενο της εργασίας τους.

Πηγή: Ελένη Σταυρουλάκη- neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.